Nog geen IT-strategie? 8 stappen om mee aan de slag te gaan

2 oktober 2023

In deze blog helpen we een solide IT-strategie te ontwikkelen voor jouw KMO.

Je bent een ambitieuze ondernemer met een KMO die volop in beweging is. Je groeit gestaag, maar er ontbreekt nog iets belangrijks: een doordachte IT-strategie. Vandaag de dag is technologie de sleutel tot succes in vrijwel alle branches. In deze blog helpen we een solide IT-strategie te ontwikkelen voor jouw KMO.

1. Begin met je bedrijfsdoelen

Hoe belangrijk technologie ook is, het is nooit een doel op zich. Tenzij je een IT-partner bent natuurlijk. Begin dus met je bedrijfsdoelen, dan weet je zeker dat je IT-strategie uiteindelijk gaat aansluiten op de bredere doelen van je bedrijf. Wat wil je bereiken? Wil je nog verder groeien, efficiënter worden, nieuwe markten veroveren of je klantenservice verbeteren? Je IT-strategie moet hierop aansluiten.

2. Kies tussen in-house of uitbesteden?

Goed, je hebt je doelen helder voor ogen. Nu is het tijd om te beslissen of je je IT-activiteiten in-house wilt beheren of wilt uitbesteden aan een IT-partner. Beide opties hebben voor- en nadelen, en je keuze moet passen bij je bedrijfsdoelen en -middelen.

3. Cloud of on-premise?

Een ander cruciaal beslissingspunt is het kiezen tussen cloudgebaseerde IT-infrastructuur en on-premise oplossingen. De cloud biedt zeker voordelen, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenefficiëntie, maar soms biedt een on-premise je net iets meer controle over je IT-omgeving. Ook een combinatie behoort tot de mogelijkheden. Welke optie past het beste bij jouw bedrijf?

4. Breng je huidige IT-omgeving in kaart

Voordat je wijzigingen aanbrengt, moet je inzicht hebben in wat je momenteel hebt. Dit helpt je bij het identificeren van uitdagingen en kansen voor verbetering. Hoe ziet je huidige IT-omgeving eruit en hoe functioneert het? Welke systemen en applicaties zijn essentieel voor je bedrijfsprocessen?

5. In kaart brengen van legacy-applicaties

Als je nog bepaalde legacy-applicaties gebruikt, is het belangrijk om te bepalen welke van die applicaties nog waardevol zijn en welke echt verouderd en aan vervanging toe zijn. Een migratieplan kan nodig zijn om deze applicaties te moderniseren of te vervangen.

6. Investeer in beveiliging en compliance

Beveiliging is vandaag de dag een topprioriteit, dat geldt zeker niet alleen voor grote corporates, maar ook voor het KMO. Zorg ervoor dat een goed beveiligingsbeleid hebt, met aandacht voor je back-up-strategie en naleving van wettelijke voorschriften zoals GDPR. Dit beschermt niet alleen je bedrijfsgegevens, maar versterkt ook de reputatie die je hebt bij klanten en partners.

7. Denk aan schaalbaarheid

Houd bij het ontwikkelen van je IT-strategie rekening met eventuele verdere groei van je bedrijf. Schaalbaarheid zorgt ervoor dat het IT-systeem meegroeit – of krimpt – met je bedrijf terwijl de prestaties van je IT-omgeving gelijk blijven.

8. Adoptie en cyberbewustzijn

Implementeer nooit zo maar nieuwe IT-oplossingen. Zorg ervoor dat je medewerkers vernieuwingen omarmen, alleen dan haal je het meeste uit je IT-investeringen. Vergeet ook niet het belang van cyberbewustzijn. Hoe goed je beveiligingsmaatregelen ook zijn, de mens is en blijft de zwakste schakel. Een goede Security Awareness Training is dan ook goud waard.

Meer weten?

Ben jij zaakvoerder en zoek je hulp bij het ontwikkelen van een effectieve IT-strategie? IT Provider draagt graag bij aan een succesvol IT-beleid zodat jij en je medewerkers veilig, flexibel en efficiënt kunnen werken. Wil je eens verder praten? Neem contact op met IT Provider voor meer informatie, een professionele security-awareness-training en persoonlijk advies op maat. Samen zorgen we ervoor dat je IT-omgeving optimaal presteert en klaar is voor de toekomst. 

Zin om geïnspireerd te worden? Volg dan onze LinkedIn-pagina.