IT. Zelf doen of uitbesteden? Wanneer kies je waarvoor?

3 mei 2023

In deze blog deelt Bart Verhelst een checklist die je helpt beoordelen of je IT beter in huis kunt houden of kunt uitbesteden.

Als je net een eigen onderneming start, probeer je ongetwijfeld zelf je IT op orde te brengen. Maar als je bedrijf gaat groeien, kun je je afvragen of dat nog steeds de beste optie is. In deze blog deelt Bart Verhelst, bestuurder van de IT Provider groep, een checklist die je helpt beoordelen of je IT beter in huis kunt houden of kunt uitbesteden.

1. Bepaal je IT-vereisten

Maak een lijst van eisen die je als organisatie aan je IT stelt. Denk aan zaken als software, hardware, netwerkbeheer en beveiliging.

2. Analyseer de kosten

Maak een lijst van alle kosten die gepaard gaan met het zelf onderhouden van je IT-omgeving. Dat gaat natuurlijk om hardware en het bijbehorende onderhoud, maar ook om software en het beheer daarvan, salarissen en opleidingen van je IT-medewerkers.

3. Analyseer de voordelen

Maak een lijst van alle voordelen van het in-house houden van IT, zoals meer controle. Maak ook een lijst met de voordelen van het uitbesteden van IT, zoals flexibiliteit, toegang tot verschillende expertises en een hogere efficiëntie.

4. Beoordeel de risico's

Doe hetzelfde voor de nadelen en de risico’s. Heb je geen groot IT-team beschikbaar, dan is er altijd een risico op onderbreking van de dienstverlening. Immers, mensen kunnen ziek worden of ontslag nemen. Hoe snel heb je dan weer iemand paraat staan? Denk ook aan beveiligingsrisico's. IT-security is een specialistisch vak en foutjes kun je je niet veroorloven.

5. Beoordeel je eigen IT-kennis en vaardigheden

Evalueer de IT-kennis en vaardigheden van de mensen binnen je bedrijf. Hebben ze alle expertises die je nodig hebt? Zo niet, is bijscholing een optie of is het gat te groot? Besef dat de ontwikkelingen in IT razendsnel gaan en wat vandaag top of the bill is, is morgen alweer ouderwets. Scholing moet dus een voortdurend punt van aandacht zijn.

6. Beoordeel de beschikbare tijd

Bepaal hoeveel tijd je bedrijf kan besteden aan IT-gerelateerde taken. Is die beschikbare tijd voldoende om aan de eisen te voldoen die je eerder hebt bepaald.

7. Beoordeel de schaalbaarheid

Hou rekening met de schaalbaarheid van je bedrijf. Hoe snel een eenvoudig kun je je IT-infrastructuur uitbreiden – of misschien wel inkrimpen?

De voordelen van uitbesteden

Door je IT uit te besteden aan een goede en betrouwbare IT-partner heb je altijd toegang tot de nieuwste technologieën, de meest uitgebreide expertise en de juiste mensen, zonder de kosten en risico's van het in-house ontwikkelen en beheren van IT-diensten en -infrastructuur. Kun jij je weer druk maken om je corebusiness.

Meer weten?

Wil je eens verder praten over hoe onze IT-ondersteuning jouw organisatie verder kan helpen? Met IT Provider kan je alle kanten op. Wij kunnen je het volledige IT-beheer uit handen nemen, maar kunnen ook jouw eigen in-house IT-specialisten aanvullen en in partnership samen voor de omgeving zorgen. Zo draagt IT Provider altijd bij aan een succesvolle werkomgeving die jouw medewerkers veilig, flexibel en efficiënt laat werken. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Zin om geïnspireerd te worden? Volg dan onze LinkedIn-pagina.