Schaalbaarheid: wat heb je daar eigenlijk aan?  

31 mei 2023

In deze blog gaat Bart dieper in op de voordelen van schaalbaarheid en waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf.

Als ondernemer wil je groeien en je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Maar wat als je IT-infrastructuur daar niet op voorbereid is? Schaalbaarheid is het toverwoord. In deze blog gaat Bart Verhelst, bestuurder van de IT Provider groep, dieper in op de voordelen van schaalbaarheid en waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf.

Wat is schaalbaarheid?

Schaalbaarheid is het vermogen van een IT-systeem om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit kan gaan om groei of krimp van je bedrijf, veranderingen in de markt of piekbelastingen op een systeem. Schaalbaarheid zorgt ervoor dat het IT-systeem meegroeit – of krimpt – met je bedrijf terwijl de prestaties van je bedrijfsomgeving op hetzelfde niveau blijven. Bij schaalbaarheid gaat het vaak om cloudoplossingen waarbij je maandelijks betaalt voor wat je gebruikt. Dit maakt het flexibeler om mee te bewegen met veranderingen, zonder dat je nieuwe hardware en software moet aanschaffen.

Voordelen van schaalbaarheid

Schaalbaarheid biedt veel voordelen voor elke onderneming.

1. Groeien zonder investeringen

Ten eerste kan je gemakkelijk opschalen wanneer je bedrijf groeit. In plaats van grote investeringen te doen in nieuwe hardware en software, voeg je nieuwe gebruikers en applicaties toe aan je bestaande omgeving zonder dat je inlevert op de prestaties van die omgeving.

2. Krimpen zonder problemen

Daarnaast kan je ook gemakkelijk afschalen wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld bij seizoensgebonden werkzaamheden of bij veranderingen in de markt. Zo bespaar je kosten en zit je niet vast aan een enorme IT-infrastructuur die je helemaal niet – altijd – nodig hebt.

3. Betrouwbaarheid

Tot slot biedt schaalbaarheid ook meer betrouwbaarheid. Bij groeiende bedrijven kan de IT-infrastructuur onder druk komen te staan. Dit kan leiden tot uitval en vertragingen. Door voor een schaalbare cloudoplossing te kiezen, ben je hierop voorbereid en kan je je bedrijfsomgeving gemakkelijk aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

4. Kostenbesparingen

Een schaalbare cloudoplossing kan leiden tot kostenbesparingen omdat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Ook loop je minder risico op uitval en vertragingen en je hoeft niet te investeren in hardware en software (die je dus ook niet hoeft te onderhouden). Bovendien kan je sneller inspelen op veranderingen in de markt en nieuwe kansen benutten, wat kan leiden tot meer omzet en groei.

Meer weten?

Ben jij zaakvoerder en zoek je een IT-infrastructuur die schaalbaar is en jouw bedrijf kan ondersteunen bij groei of andere veranderingen? IT Provider draagt altijd bij aan een succesvolle werkomgeving die jou en je medewerkers veilig, flexibel en efficiënt laat werken. Wil je eens verder praten? Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Zin om geïnspireerd te worden? Volg dan onze LinkedIn-pagina.