De toekomst is nu. Wat kunnen we verwachten van de cloud?

6 maart 2024

Ontdek hoe de cloud van sciencefiction naar bedrijfskritische technologie evolueerde en wat de toekomst biedt volgens Gartner.

Nog geen vijftig jaar geleden was het concept van 'de cloud' zoals wij dat nu kennen, totale sciencefiction. Star Wars was er niets bij. Vandaag de dag is de cloud niet meer weg te denken. Maar het einde is nog lang niet in zicht. En nee, wij hebben geen glazen bol, maar we hebben wel Sid Nag, vicepresident en analist bij Gartner, wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de IT-sector. Volgens hem gaat de rol van cloudtechnologie fundamenteel verschuiven. In deze blog delen we de belangrijkste inzichten.

De opkomst van de cloud

Een halve eeuw geleden waren computers nog reusachtige machines die ver buiten bereik lagen voor het gros van de bedrijven. Rond het millennium kwam de cloud plotseling op, daarover schreef Liesbet al eerder een blog. Dit veranderde de manier van werken totaal. Ronkende computers in grote kantoren maakten plaats voor lichtgewicht laptops en andere mobiele apparaten. Data en applicaties waren plotseling overal, altijd en vanaf elk apparaat benaderbaar. Daarmee kregen kleine en middelgrote ondernemingen toegang tot dezelfde rekenkracht en opslagcapaciteit als hun grotere broers, zonder dat daar enorme investeringen voor nodig waren.

Eindeloze mogelijkheden

Cloudcomputing is overal en dat blijft ook zo. Maar we zijn nog lang niet klaar! De toekomst van cloud zit bomvol met slimme AI en edge-computing, waardoor applicaties nog slimmer en handiger worden. Voor jou als zaakvoerder van een KMO betekent dit dat de kansen groeien om dingen nóg slimmer aan te pakken. Zo kan bijvoorbeeld een KMO in bouwprojectmanagement generatieve AI gaan inzetten om automatisch aangepaste ontwerpen en plannen te genereren. Daardoor zijn taken die voorheen weken duurden nu in uren klaar. Door real-time data van bouwlocaties te verzamelen en te analyseren, kun je de efficiëntie en veiligheid verbeteren. Dit zijn natuurlijk maar twee van de eindeloze mogelijkheden die je in staat stellen om te innoveren, je marktpositie te versterken en je dienstverlening te verbeteren.

De uitdagingen en kansen van cloudbeheer

Het jongleren met verschillende cloudservices en het combineren van cloud met eigen servers op locatie (een hybride cloudoplossing) biedt veel mogelijkheden, maar let op: dat mag nooit ten koste gaan van de veiligheid van je data. Het beheren van zo’n omgeving brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zie al die snelle innovaties en de bijkomende kosten maar eens bij te houden. Om de voordelen van een hybride of multicloud-omgeving volledig te benutten, zijn zorgvuldige planning en kundig beheer onmisbaar.

Meer weten?

We snappen dat het je nu misschien duizelt. Het is moeilijk om al die ontwikkelingen bij te houden, maar je wilt ook de digitale boot niet missen. IT Provider staat klaar om je te begeleiden bij elke stap naar cloudinnovatie. Of je nu overstapt naar een hybride cloudomgeving of je bestaande cloudstrategie wilt optimaliseren, wij hebben de expertise om je te ondersteunen. Neem contact op met IT Provider voor persoonlijk advies op maat. Samen zorgen we ervoor dat je IT-omgeving optimaal presteert en klaar is voor die prachtige toekomst. 

Zin om geïnspireerd te worden? Volg dan onze LinkedIn-pagina.