De technologische versnelling. Zo hou je het bij

24 januari 2024

In deze blog kijken we naar een aantal relevante technologische trends en leggen we ze op een laagdrempelige manier uit.

Sla een krant of een vakblad open of check je LinkedIn en de kunstmatige intelligentie, the Internet of Things en andere technologische hoogstandjes vliegen je om de oren. Als zaakvoerder van een KMO een fikse uitdaging om dat allemaal bij te benen. Maar geen zorgen, je hoeft niet elke technologische ontwikkeling te volgen om succesvol te zijn. In deze blog kijken we naar een aantal relevante trends en leggen we ze op een laagdrempelige manier uit.

Technologische Trends: Waar gaat het over en waarom is het belangrijk?

Laten we beginnen met een paar trends die opvallen in de technische wereld. Wat houden ze in, zonder in technische abracadabra te vervallen en waarom zijn ze belangrijk?

1. Kunstmatige Intelligentie (AI):

AI is een tak van computerwetenschap die machines en computersystemen in staat stelt taken uit te voeren die normaal menselijke intelligentie vereisen, zoals besluitvorming, spraakherkenning, en het herkennen van patronen in data.

Waarom is het belangrijk?

AI kan helpen processen te automatiseren, efficiëntie te verhogen en betere besluitvorming te ondersteunen door snel grote hoeveelheden data te analyseren.

In de praktijk

ChatGPT, de geavanceerde AI-chatbot van het bedrijf OpenAI, kun je gebruiken als slimme assistent die vragen kan beantwoorden, teksten kan genereren en bewerken, en zelfs complexere taken zoals het opstellen van e-mails kan vereenvoudigen. Als zaakvoerder van een KMO kun je bijvoorbeeld aan ChatGPT vragen om een professionele e-mail te schrijven of een marktoverzicht te genereren.

2. Internet of Things (IoT):

IoT verwijst naar het netwerk van fysieke objecten ("dingen") die zijn uitgerust met sensoren, software en andere technologieën om gegevens te verzamelen en uit te wisselen met andere apparaten en systemen via het internet.

Waarom is het belangrijk?

IoT-apparaten kunnen helpen bij het monitoren en optimaliseren van bedrijfsprocessen, het verbeteren van klantenservice en het aanbieden van nieuwe producten of diensten.

In de praktijk

Een slimme thermostaat in je kantoor die via internet verbonden is, kan de temperatuur automatisch aanpassen op basis van het aantal mensen in de ruimte of het tijdstip van de dag. Dit verhoogt het comfort en kan tegelijkertijd energiekosten besparen.

3. Blockchain-technologie:

Blockchain is een systeem van het opnemen van informatie op een manier die het moeilijk of onmogelijk maakt om het systeem te veranderen, te hacken of te bedriegen. Het is een een soort digitaal grootboek van transacties dat gedistribueerd is over een enorm netwerk van computersystemen.

Waarom is het belangrijk?

Buiten de cryptowereld wordt blockchain gebruikt voor zaken als het beveiligen van gegevens, het verbeteren van supplychainmanagement en het authentiseren van de echtheid van producten.

In de praktijk

Blockchain kan worden ingezet om de herkomst en het traject van producten in een supplychain te volgen. Dit zorgt voor transparantie en veiligheid in het proces en helpt bij het garanderen van de authenticiteit van producten, wat vooral nuttig is in sectoren zoals voeding en farmaceutica.

4. Cloudcomputing:

Cloudcomputing is het aanbieden van verschillende diensten (zoals servers, opslag, databases, netwerken, software) via het internet. Dit stelt bedrijven in staat om computerkracht en softwareoplossingen te gebruiken zonder direct beheer van fysieke servers.

Waarom is het belangrijk?

Cloudcomputing biedt flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenbesparing. Het maakt op afstand werken mogelijk en geeft bedrijven toegang tot geavanceerde technologie zonder grote investeringen in hardware.

In de praktijk

Het gebruik van cloudgebaseerde diensten zoals Google Drive of Microsoft OneDrive voor het opslaan en delen van documenten kennen de meeste mensen wel. Zo kunnen medewerkers vanaf elke locatie toegang krijgen tot bestanden, real-time wijzigingen aanbrengen en samenwerken aan projecten, wat de efficiëntie en samenwerking binnen je bedrijf verbetert.

Kies wat past bij jouw bedrijf

Als KMO is het belangrijk om te focussen op wat echt van toegevoegde waarde is voor jouw bedrijf. Je hoeft niet elke technische ontwikkeling te volgen. De cloud zal de meeste zaakvoerders aanspreken, en een AI-ontwikkeling als ChatGPT of straks Microsoft Copilot kan ook van veel toegevoegde waarde zijn, mits juist ingezet. Kijk vooral goed wat jouw bedrijfsprocessen kan verbeteren, de efficiëntie kan verhogen of klanttevredenheid kan verbeteren. Je doelstellingen staan voorop, technologie voegt alleen iets toe als het je daarbij helpt.

Vertrouw op externe expertise

Als je geïnteresseerd bent in technologische ontwikkelingen, kun je je aansluiten bij online en offline netwerkgroepen, waar je kunt leren van anderen en je kennis kunt delen. Ook vakbeurzen, seminars en webinars zijn uitstekende plekken om op de hoogte te blijven van de laatste technologische ontwikkelingen. Vind je het allemaal maar ingewikkeld, dan kun je misschien beter vertrouwen op een goede IT-partner. Die kan jou adviseren over welke technologieën écht nuttig zijn voor jouw bedrijf en je helpen bij de implementatie ervan.

Meer weten?

Ben jij zaakvoerder en zoek je hulp bij het ontwikkelen van een effectieve IT-strategie? IT Provider draagt graag bij aan een succesvol IT-beleid zodat jij en je medewerkers veilig, flexibel en efficiënt kunnen werken. Wil je eens verder praten? Neem contact op met IT Provider. Samen zorgen we ervoor dat je IT-omgeving optimaal presteert en klaar is voor de toekomst. 

Wil je op de hoogte gehouden worden als er technologische ontwikkelingen zijn die voor jou echt interessant zijn, zonder te worden overladen? Volg dan onze LinkedIn-pagina.