Wachtwoordbeveiliging en de opkomst van multifactorauthenticatie

20 mei 2021

Wachtwoordbeveiliging is een van de belangrijkste onderwerpen waar IT-beveiligingsservices zich vandaag de dag over buigen.

Volgens het Verizon Data Breach Report heeft 81 procent van de datalekken te maken met zwakke of gestolen wachtwoorden. Om dit probleem het hoofd te bieden, richten veel organisaties zich op multifactorauthenticatie (MFA), een technologie die gebruikers via meerdere ‘beveiligingslagen’ laat inloggen. Op deze manier elimineren ze de risico’s van een beveiligingsmodel waarbij het wachtwoord de enige beveiligingssleutel is.

Stand van zaken voor wachtwoordbeveiliging

Zwakke wachtwoorden zijn een ernstig probleem. Volgens een enquête van onze partner WatchGuard zegt 83 procent van de bedrijfseigenaren en IT-verantwoordelijken dat hun werknemers weten dat goede wachtwoordgewoonten belangrijk zijn. Ondanks het feit dat werkgevers merken dat wachtwoordbeveiliging bij hun personeel nodig is, maken ze zich nog steeds grote zorgen over het feit dat wachtwoorden de enige barrière vormen tussen mogelijke aanvallers en hun bedrijfs-, personeels- en klantengegevens. 84 procent van de respondenten gelooft zelfs dat zwakke wachtwoorden aan de basis liggen van tot 60 procent van alle cyberaanvallen

Andere resultaten uit het onderzoek:

  • 47% van de respondenten gelooft dat werknemers eenvoudige of zwakke wachtwoorden gebruiken.
  • 40% gelooft dat werknemers phishing-e-mails openen.
  • 36% gelooft dat werknemers niet-beveiligde wifiverbindingen gebruiken.
  • 31% gelooft dat werknemers hun bedrijfswachtwoorden ook gebruiken voor persoonlijke toepassingen.
  • 30% gelooft dat werknemers hun wachtwoorden delen.
  • 18% gelooft dat hun werknemers geen bedenkelijke beveiligingsgewoonten hebben.

De opkomst van multifactorauthenticatie

‘Multifactorauthenticatie’ (MFA) is een manier om de identiteit van gebruikers te bevestigen door hen te verplichten twee of meer identificatiefactoren te presenteren. Uit het onderzoek blijkt dat van de bedrijven die geen MFA gebruiken, is 83 procent geïnteresseerd in een MFA-oplossing en heeft 65 procent plannen om in de toekomst zo’n oplossing aan te kopen. De overstap naar MFA is dus in volle gang. Het idee dat MFA alleen voor grote bedrijven weggelegd is, behoort definitief tot het verleden. 

IT Provider en multifactorauthenticatie van WatchGuard: AuthPoint

IT Provider biedt samen met zijn partner Watchguard Multifactorauthenticatie voor uw cloudomgeving. Met WatchGuard AuthPoint™ sluit u de gaten die pure wachtwoordbeveiliging openlaat en die bedrijven kwetsbaar maken voor datalekken. Deze multifactorauthenticatie verloopt via een gebruiksvriendelijk cloudplatform en de oplossing zorgt ervoor dat alleen de juiste persoon toegang krijgt tot gevoelige netwerken en cloudtoepassingen.

Neem contact voor een afspraak

Bron: WatchGuard, Deze enquête werd uitgevoerd door CITE Research op vraag van WatchGuard Technologies. Voor dit onderzoek werden de antwoorden van 650 eigenaren en IT-verantwoordelijken van kleine bedrijven verzameld.