Ondernemers in de wolken van ‘De Cloud’

15 november 2019

Als ondernemer wil je op zoek gaan naar manieren om jouw organisatie sneller te laten groeien en rendabeler te maken. Ontdek hoe de cloud jou hierbij kan helpen.

Eén van de grootste uitdagingen voor een groeiende KMO vandaag is de IT-omgeving. Deze moet flexibel zijn en kunnen meegroeien naargelang de noden van de organisatie en zijn medewerkers. Zo werken alsmaar meer mensen van thuis, of via verschillende toestellen. Maar ook wanneer het personeel groeit, moet de infrastructuur automatisch mee kunnen groeien. En dan is er nog de veiligheid (cybersecurity) van data die vandaag steeds meer bedreigd wordt.

Als ondernemer wil je op zoek gaan naar manieren om jouw organisatie sneller te laten groeien en rendabeler te maken. Ontdek hoe de cloud jou hierbij kan helpen. Zo hoef jij niet meer bezig te zijn met allerlei IT rompslomp en kan jij je focussen op je kerntaken.

Wat heeft een wolk hier nu mee te maken?

Over cloud computing bestaan er talloze definities en interpretaties. Wij behouden het tot de eenvoudigste omschrijving: cloud computing betekent dat je bestanden en software, die vroeger op je computer stonden of in servers op je kantoor, verplaatst worden naar een veilige omgeving bereikbaar via internet. Hierdoor zijn je bestanden en software altijd en overal beschikbaar. 

Tijd om enkele voordelen toe te lichten, want cloud computing kan een ware bevrijding vormen voor de ondernemer!

Voordelen van in de wolk te zitten.

Voor een groeionderneming zijn er heel wat voordelen aan het gebruiken van een cloud.

1. Flexibeler samenwerken

De manier van werken vandaag is volop aan het veranderen... Werknemers willen steeds flexibeler werken, ze willen meer van thuis uit kunnen werken, of werken wanneer het hen uitkomt. De gewone 9-to-5 werkuren zullen steeds minder de norm worden. Daarom is het belangrijk om het hele IT-gebeuren van je bedrijf in te richten zodat deze manier van werken makkelijker kan gebeuren. 

Cloud is de motor achter een (meer flexibele) organisatie… Al je bestanden zijn immers altijd en overal beschikbaar. Bij cloud computing geldt: waar er internet is, kan je aan je werk. Je kan vanaf eender waar en welk apparaat de cloud betreden en dus makkelijk en snel je documenten bekijken. 

2. Groeimogelijkheden

Daarnaast is de cloud een gevirtualiseerde omgeving. Dit wil zeggen dat je je cloud storage samen met je bedrijf kunt laten groeien. Voor de meeste cloud-toepassingen kan je eenvoudig en snel extra licenties aankopen en overbodige licenties stopzetten. Extra geheugen, meer rekenkracht of nieuwe schijfcapaciteit kun je makkelijk schalen. Hierdoor hoef je dus nooit meer te wachten op de uitbreiding van een van je lokale servers of op de installatie van een nieuwe.

Daarnaast is het ook interessant wanneer je werknemers aanneemt. Neem je een nieuwe vaste werknemer aan? Dan maakt je IT’er in enkele muisklikken een nieuw Office 365-user aan. Ook is het simpel om de opslagruimte van je pakket te verhogen. Neem je een tijdelijke werknemer aan? Dan kan je snel alles aanmaken en kan je nadien makkelijk terugkeren naar de vroegere situatie. Je moet dus geen grote kosten maken voor een tijdelijke situatie.

3. Kostenbesparend

Als groeiende KMO kan je het alleen maar toejuichen. Met het gebruik van de cloud hoef je je geen zorgen meer te maken over de aanschaffing, de installatie en het onderhouden van dure servers en softwarelicenties. In tegenstelling tot al deze dure kosten heeft de cloud een lage investeringskost.

Onvoorspelbare kosten maken plaats voor een voorspelbare, maandelijkse kost waarin ook nog licentiegebruik én onderhoud zitten. Bij cloud computing werk je met een makkelijk veranderbaar abonnement. Je geeft aan je leverancier mee van welke service je gebruik wil maken en hij doet dan de rest. Je kan makkelijk vragen om meer ruimte te krijgen, om bepaalde cloudservices die je niet gebruikt te verwijderen of updates door hem in orde te laten brengen.

4. Veilig

De cloud kan je helpen op vlak van veiligheid. Een goed voorbeeld hiervan is het verlies van materiaal. Ben je een laptop kwijt, dan is dat erg. Maar wat nog erger is, is het verlies van al de gevoelige gegevens die erin zitten. Door gebruik te maken van de cloud worden je gegevens online opgeslagen. Dat zorgt ervoor dat al je gegevens nog steeds beschikbaar zijn op andere apparaten. Daarnaast zijn ze ook meestal beveiligd door een account met een eigen wachtwoord. Je kan ook op afstand gegevens van verloren materiaal wissen zodat ze niet in verkeerde handen vallen.

5. Tijdbesparend

Ken je ook de horror van ellenlange uren te wachten totdat je software update gedaan is? Via de cloud is dit verleden tijd! De leverancier van jouw cloud oplossing implementeert regelmatig software-updates (en dus ook beveiligings-updates) zodat je hier zelf geen tijd hoeft aan te verspillen. De cloud is er gewoon altijd en in de meest optimale gezondheid. Hierdoor kan je je beter concentreren op zaken die er echt toe doen, zoals je bedrijf helpen groeien of je concentreren op je product.

Maar ook voor je medewerkers is het tijdbesparend doordat zij altijd in de laatste bestanden kunnen werken, de beste tools om samen te werken kunnen gebruiken en altijd beschikken over de nieuwste versie van hun software. Ten slotte hebben ze ook altijd en overal toegang tot alle bestanden. 

Lang leve de wolk.

Zoals je dus kan zien, biedt de cloud veel opportuniteiten voor KMO’s die willen groeien, beter samenwerken of sneller intern communiceren. Heb je hier nog vragen over of ben jij ook helemaal in de wolken met het idee van een eigen cloud te hebben? Neem dan contact met ons op en wij spreken graag met jou af!