5 Misopvattingen over werken in de cloud

12 april 2023

In deze blog ontkracht Bart Verhelst de vijf meest voorkomende misopvattingen over werken in de cloud.

De cloud is hot. Typ het in in Google en je krijgt binnen 0,41 seconden maar liefst vijf miljard resultaten. Chaos in je hoofd met de snelheid van het licht, zeg maar. Toch bestaan er nog steeds een hoop misvattingen over de cloud. In deze blog ontkracht Bart Verhelst, bestuurder van de IT Provider groep, de vijf meest voorkomende misopvattingen over werken in de cloud.

Fabel 1: De cloud is onveilig

Een veelgehoorde misvatting is dat de cloud onveilig zou zijn. In werkelijkheid is de cloud – over het algemeen – veiliger dan lokale opslag omdat cloudproviders zoals Microsoft Azure , Amazon Web Services en Proximus voortdurend investeren in beveiligingstechnologieën. Door de schaalvoordelen kunnen ze vaak betere beveiligingsmaatregelen nemen dan jij met je eigen datacenter zou kunnen. Grote cloudproviders hebben bovendien de capaciteit en middelen om continu bezig te zijn met het verbeteren van hun beveiliging en om regelmatig updates en patches uit te voeren. Zonder iemand op de tenen te willen trappen: de kans dat jij het beter kunt, is vrij klein.

Fabel 2: De cloud is duur

Veel mensen denken dat werken in de cloud duurder is dan on-premise oplossingen. Echter, bij het gebruik van cloudoplossingen betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt en hoef je niet te investeren in dure hardware of onderhoud. Bovendien bieden cloudoplossingen vaak betere prestaties en flexibiliteit, waardoor je productiviteit toeneemt en je kosten bespaart.

Fabel 3: De cloud is alleen voor grote bedrijven

Het idee dat de cloud alleen geschikt is voor grote bedrijven is helemaal achterhaald. Cloudoplossingen zijn juist schaalbaar en flexibel, wat betekent dat ook kleine(re) bedrijven, startups en zelfs individuen er gebruik van kunnen maken. Door de pay-per-use modellen zijn cloudoplossingen voor iedereen toegankelijk, ongeacht de grootte van het bedrijf.

Fabel 4: Cloudcomputing is ingewikkeld

Sommige mensen vrezen dat werken in de cloud te ingewikkeld is. Gelukkig is het tegenwoordig relatief eenvoudig om te migreren naar de cloud en zijn er talloze tools en diensten beschikbaar om het proces te vereenvoudigen. Bovendien hoeft de overgang naar de cloud geen virtuele oerknal te zijn, een stap-voor-stap-aanpak werkt prima. Een goede IT-partner zoals IT Provider kan je gedurende het hele proces begeleiden.

Fabel 5: In de cloud verlies je de controle over je data

De angst om controle over je data te verliezen is ongegrond. Cloudproviders bieden uitgebreide mogelijkheden om je data te beheren, beveiligen en controleren. Zo kan je als organisatie altijd de volledige controle houden over je data en wie er toegang tot heeft. Met een goed back-up- en disasterrecovery-beleid, ben je zo weer operationeel, zelfs als er iets misgaat.

Meer weten?

Nu je de meest voorkomende misvattingen over werken in de cloud kent, ben je klaar om de sprong te wagen? IT Provider staat voor je klaar om je te helpen bij het kiezen, implementeren en beheren van de juiste cloudoplossing. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.